fse.ujep.cz

Vítězná práce letošní Czech Envi Thesis se zabývá greenwashingem

Vítězkou letošního ročníku soutěže Czech Envi Thesis, která vybírá největší studentské talenty zabývající se ochranou životního prostředí, se stala diplomová práce absolventky Masarykovy univerzity v Brně Nely Jany Křížkové, která se zabývala tzv. greenwashingem.

Nela Jana poukázala prostřednictvím svého výzkumu na klamavou strategii některých výrobců, kteří své produkty prezentují jako šetrné k životnímu prostředí, ačkoliv tomu tak ve skutečnosti nemusí být. Výsledky výzkumu umožnily formovat doporučení pro firmy prodávající produkty šetrné k životnímu prostředí, spotřebitelské asociace i pro samotné koncové zákazníky, které značení výrobků často mate.

Nela Jana Křížková svojí precizní prací navázala na vítězky minulých ročníků, Šárku Stříbrskou (2021), Annu Tabáškovou (2020) a Kateřinu Tumovou (2019). „Letošní rok byl velmi rozmanitý, co se týče zastoupení různých fakult a univerzit v soutěži. Celkem letos soutěžilo 32 prací z 16 různých fakult vysokých škol a univerzit v Česku,“ shrnuje letošní ročník soutěže jeho zakladatel Jan Macháč z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Foto: Vědecká rada soutěže, podporovatelé včetně zástupkyně Ministerstva životního prostředí a finalisté, foto: archiv Czech Envi Thesis

Těsně za vítězkou a jejím tématem skončila Štěpánka Weikertová z Univerzity Karlovy. Štěpánka ve své práci upozorňovala na fakt, že naše stravovací návyky mají velký dopad na životní prostředí.

Jako třetí se umístila práce Markéty Gregorové, absolventky Právnické fakulty Univerzity Karlovy, na téma Řešení konfliktů o vodu v mezinárodním právu.

O konečném pořadí finalistů rozhodovala vědecká rada složená z předních odborníků na oblast ochrany životního prostředí. Díky hlavním partnerům soutěže, společnostem Vodafone, Metrostav, a. s., a Nadačnímu fondu Severočeská voda si vítězky odnesly finanční odměny, ale také získaly možnost absolvovat školení s mediálním a komunikačním expertem Davidem Vaníčkem.

Finálovým tématům se v minulých letech dostalo velké pozornosti v různých typech médií i u subjektů, které mají pravomoci konkrétní problémy řešit. Podporovat mladé talenty a popularizovat jejich aktuální témata vědecké činnosti je také hlavním smyslem soutěže. „Zabojovat o pátý titul Czech Envi Thesis budou mít podobně zaměření studenti vysokých škol šanci od 1. června 2023, kdy startují přihlášky do nového ročníku,“ vyzývá za organizátory soutěže Marek Hekrle z UJEP.