fse.ujep.cz

Obliba komunitních zahrad roste, pěstují se na nich plodiny i dobré vztahy

„Zahrádkaření je v Česku fenomén, který jinde v takovém rozsahu nenajdeme. Asi polovina obyvatel si něco sama pěstuje nebo má k domácím výpěstkům přístup,“ uvádí Ing. Jan Macháč, Ph.D. z Institutu pro ekonomickou a ekologickou politiku.

Češi se zahrádkaření věnují dennodenně. Zahrádky najdeme u rodinných domů, na chatách a chalupách, v koloniích a od konce první dekády
21. století také v komunitních zahradách. Právě na ty se ve svém výzkumu Jan Macháč zaměřuje. „Je to skutečně o komunitě. Lidé tady sdílí nářadí, učí se navzájem, jak pěstovat, mají trochu blíž k přírodě,“ říká.

Komunitní zahrady jsou víceméně doménou větších měst, ale stále nabývají na popularitě. Jednou z komunitních zahrad je pražská MetroFarm na Císařském ostrově. Lidé tu nejen pěstují plodiny a dobré sousedské vztahy, chovají tu také slepice, kozy nebo včely.

O přínosech komunitních zahrad a modrozelené infrastruktury se Jan Macháč rozpovídal v podcastu Podhoubí, který vznikal přímo v MetroFarm. Spolu s naším kolegou byla hostem také Anna Černá ze společnosti KOKOZA.

Článek i podcast si můžete přečíst a poslechnout na: https://wave.rozhlas.cz/pestovat-redkvicky-a-dobre-vztahy-obliba-komunitnich-zahrad-porad-roste-8727418.