fse.ujep.cz

Prof. Jones z univerzity v Kjúšú navštívil naši fakultu i Labské pískovce

Spolupráci se zahraničními kolegy vždy vítáme, proto jsme byli nadšeni, když na začátku února přijal pozvání kolegyně Hany Brůhové-Foltýnové profesor Thomas Edward Jones z japonské univerzity Ritsumeikan Asia Pacific University a dorazil (nejen) na naši fakultu.

Během čtyřdenního programu v České republice prof. Jones přednášel v prostorách fakulty na téma monitorování a řízení mobility návštěvníků v národních parcích (příklady z Japonska a Velké Británie); zároveň se setkal s proděkankou Lucií Povolnou a diskutoval se zástupci ostatních fakult nad tématy s národními parky spojenými.

Zároveň byl týmem Hany Brůhové-Foltýnové pozván na “expedici” do CHKO Labské pískovce, když navštívili Tiské stěny nedaleko Ústí nad Labem.

Dr. Jones je profesorem environmentálních studií na Asia Pacific University Ritsumeikan, Kjúšú, v jihozápadním Japonsku. Mezi jeho výzkumná témata patří politika životního prostředí, turistika přírodních oblastí a management chráněných území. Po dokončení doktorátu na univerzitě v Tokiu pracoval jako konzultant pro městskou samosprávu provádějící průzkumy návštěvníků v Japonských Alpách a na hoře Fudži. Je také součástí týmu Wildlife Tourism, který se věnuje výzkumu na ostrovech Rabbit Island a Snow Monkeys.