fse.ujep.cz

Vzdělaný a kvalifikovaný venkov je předpokladem zavedení SMART technologií

V rámci řešení projektu Technologické agentury ČR Chytrý venkov: udržitelný rozvoj venkova s využitím Smart řešení vznikla Metodika Chytrého venkova, kterou certifikovalo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Metodika vznikla ve spolupráci naší Katedry regionální rozvoje a veřejné správy s kolegy z Katedry geografie, Fakulty životního prostředí a s dalšími externími odborníky. Konkrétně můžeme zmínit Petra Hlaváčka nebo Vladana Hrušku.

Metodika klade silný důraz na přilákání a udržení vzdělaného a kvalifikovaného obyvatelstva na venkově. To je naprosto klíčovým předpokladem implementace chytrých řešení – jsou to právě tito lidé, kteří jsou schopni inovativně přemýšlet o řešení daných lokálních problémů, popř. pro jejich řešení aplikovat pokročilé technologie. 

Inovativnost metodiky spočívá v zaměření na potřeby malých venkovských obcí, aby s chytrými projekty našly nové příležitosti pro svůj rozvoj. Zároveň má přispět k posílení atraktivity venkova pomocí navržených technologicky i komunitně orientovaných opatření. V neposlední řadě je určena místním akčním skupinám, obcím, krajským úřadům a dalším aktérům, v podstatě všem, který chtějí rozvíjet obce a zkvalitnit život obyvatel, zejména na venkově. 

Metodika Chytrého venkova k dispozici ZDE.