fse.ujep.cz

Představení izolačního experimentu z našeho projektu jsme si nenechali ujít

Série izolačních experimentů, sociální výzkum, mezilidské vztahy, covid i rusko-ukrajinská válka. To jsou faktory, které ovlivňují výzkum PhDr. Kateřiny Bernardové a jejího týmu bádajícího nad povahou vztahů a vazeb mezi lidmi (nejen) v kosmu.

Kateřina Bernardová, psycholožka a výzkumnice, která mimo jiné působí také na Katedře sociální práce, se věnuje světově unikátnímu vědeckému oboru, kterým je kosmický sociální výzkum. Základem českého projektu je autorský vlastní model SOCIÁLNÍHO VÝZKUMU, který Bernardová se svým týmem vytvořila a 25 roků ověřovala v prostředí rezortu obrany ČR.

Výzkum je mimo jiné postaven na analogové studii AQUAKOSMOW 10, během níž byla simulovaná posádka izolovaná v habitatu v zatopeném lomu. Především této studii (komplexně pak celému výzkumu) byla věnována konference, která proběhla 13. prosince 2022 v hotelu DAP v Praze.

Konferenci si nenechal ujít ani děkan fakulty Mgr. Ondřej Moc, Ph.D.

Jednotlivé příspěvky konference poodhalily problematiku vztahů ve skupině během izolačních experimentů; zároveň byla možná diskuse s přímými účastníky samotné studie. Mezi odborníky dále vystoupily také mladé naděje z týmu KOSMOW JUNIOR.

Kompletní program konference ZDE.

Rozhovor s doktorkou Bernardovou týkající se výzkumu a studie AQUAKOSMOW10.