fse.ujep.cz

Erasmus+: Přihlášky na letní semestr spuštěny

VŘ – Erasmus+ – letní semestr 22/23

Výběrové řízení na studentské mobility v programu Erasmus+ v letním semestru akademického roku 2022/2023

Přihlášky odevzdávejte nejpozději do 3. 11. 2022 fakultní koordinátorce.
S uchazeči bude domluven individuální termín pro výběrový pohovor.

Do výběrového řízení se student přihlašuje prostřednictvím on-line aplikace k výběrovým řízením.


V on-line přihlašovací aplikaci  se ze systému vygeneruje přihláška ve formátu Word, kterou student vytiskne, podepíše a předá spolu s čestným prohlášením, které se mu po podání přihlášky také automaticky vygeneruje, fakultní koordinátorce.
Student se přihlašuje se stejnými přihlašovacími údaji jako do STAG.


Důležité upozornění:
Z důvodu probíhající digitalizace programu ERASMUS+ a přechodu na elektronické schvalování všech dokumentů prostřednictvím STAGu a platformy Erasmus Without Paper, bude možné v letním semestru 2022/2023 realizovat pouze takové pobyty, u kterých se podaří úspěšně uzavřít meziinstitucionální smlouvu s partnerskou institucí přes EWP. V současné době tak nelze realizaci výjezdů v LS 22/23 ze strany UJEP garantovat.


Student se může přihlásit na studijní pobyt na zahraniční vysoké škole, se kterou má jeho fakulta uzavřenou meziinstitucionální smlouvu. Přehled partnerských zahraničních vysokých škol, na kterých je možné realizovat studijní pobyty, je zveřejněný na webu www.erasmus.ujep.cz .

Minimální délka studentských mobilit, jak studijních pobytů, tak praktických stáží, jsou 2 měsíce, a studenti se mohou účastnit obou typů studentských mobilit již od 1. roku jejich studia na UJEP.

Vedení fakulty doporučuje studentům, kteří hodlají vyjet již v 1. ročníku studia, aby měli minimálně 25 kreditů ze zimního semestru a nejlépe měli splněny i všechny předměty 1. semestru.
Minimální limit pro postup do 2. ročníku je 45 kreditů.


Studenti s omezenými příležitostmi, tj. studenti s fyzickým, duševním nebo zdravotním znevýhodněním, ekonomickou překážkou či s dětmi nebo závislými osobami mohou získat nad rámec stipendia dodatečný příspěvek.

Studenti mohou absolvovat i kombinovanou mobilitu, tj. fyzickou mobilitu doplněnou virtuální částí studijního pobytu či praktické stáže (tzv. blended mobilita). Studentům, kteří nemohou vycestovat na dlouhodobou mobilitu, pak může být umožněna krátkodobá kombinovaná mobilita. Bylo stanoveno, že tento typ mobility bude (alespoň prozatím) umožněn studentům, kteří pečují o člena rodiny, jsou vrcholovými sportovci registrovanými ve Vysokoškolském sportovním centru MŠMT, příp. v dalších výjimečných odůvodněných případech zřetele hodných.

Nově mohou být realizovány i krátkodobé studentské mobility. Ty jsou určeny pro studenty doktorských studijních programů či jejich čerstvé absolventy a jejich délka je 5 – 30 dní. 

Studenti mohou být vysláni i v rámci tzv. mezinárodní mobility, tj. na zahraniční vysoké školy mimo programové země, pokud má fakulta takovou smlouvu sjednanou. V případě zájmu o tento typ mobility kontaktujte svou fakultní koordinátorku.
Pro praktické stáže není meziinstitucionální smlouva nutná. Studentovi bude vznikat povinnost sjednat si příslušná pobytová a pracovní povolení.


Studenti vybraní na praktické stáže zasílají studijní smlouvy zahraničním zaměstnavatelům sami. Do 30. 11. 2022 je pak budou muset potvrzené zahraničním zaměstnavatelem a fakultním koordinátorem spolu s ustanovením mentora na OVV doložit.

Zájemci o praktické stáže, kteří k 30. 11. 2022 neodevzdají potvrzenou studijní smlouvu, nebudou moci být do plánu výjezdů zařazeni dodatečně.


Kde přihlášku podat?
– přihlášení přes aplikaci erasmus.ujep.cz
– přihlašovací údaje jsou shodné s přihlašovacími údaji do IS STAG
– po zaregistrování do systému je nutné vytisknout všechny požadované dokumenty a odevzdat v písemné podobě


Co musíte odevzdat?
– přihlášku
– čestné prohlášení


Kritéria výběrových řízení

1. Obecná

  • student FSE UJEP
  • odpovídající obor studia studenta s oborem uzavřeným ve smlouvě se zahraniční univerzitou
  • dosavadní účast v programu Erasmus; nepřekročení maximální délky pro zahraniční pobyty v rámci programu Erasmus (12 měsíců v každém typu studia; v případě dlouhého magisterského studia 24 měsíců; studijní pobyty a praktické stáže se sčítají)

2. Fakultní

  • znalost jazyka ve shodě se smlouvou se zahraniční univerzitou (viz aplikace pro online přihlášení, kde je uveden minimální požadavek, stačí jeden uvedený jazyk)
  • motivace ke studiu v zahraničí
  • aktivita v rámci akcí FSE UJEP
  • aktivita v rámci ESN Ústí nad Labem
  • studijní prospěch

Úspěšné absolvování výběrového řízení ještě negarantuje účast v programu Erasmus+. Bude záležet na počtu měsíců, které bude mít UJEP pro konkrétní výběrové řízení k dispozici a přijetí studenta zahraniční institucí.

V případě většího počtu zájemců o stejnou zahraniční instituci bude rozhodovat průměr a výsledek pohovoru před výběrovou komisí


Další informace k programu Erasmus+ najdete ZDE

Zajímají vás zkušenosti studentů, kteří na Erasmus+ vyrazili? V této databázi si můžete vyhledat konkrétní univerzitu i zemi.

Také můžete omrknout zkušenosti přímo studentů z FSE UJEP!S FSE za hraniceStáhnout

Kontakt:
Jitka Dvořáková
jitka.dvorakova@ujep.cz
+420 775 605 083