fse.ujep.cz

Vysokorychlostní sítě nové generace a jejich význam pro rozvoj Ústeckého regionu

Digitalizace průmyslu a veřejné správy i zvyšující se nároky uživatelů začínají vystavovat naši současnou internetovou infrastrukturu stále silnějšímu tlaku.

Výzkumný tým naší fakulty analyzoval, jak by ze sítí nové generace 5G těžil konkrétně Ústecký region.

Tým oslovil klíčové osobnosti z více než desítky firem podnikajících v Ústeckém kraji v různých segmentech ekonomiky i řadu zástupců soukromého a veřejného sektoru regionu.

Závěrem rozpracoval doporučení, jež mohou v budoucnu podpořit rozvoj těchto sítí a pomoci regionu získat konkurenční výhodu.

Výsledky průzkumu lze jednoznačně chápat jako jasný signál, že kvalita datové infrastruktury je do budoucna pro podnikatelský sektor jedním z velmi důležitých atributů.

Lze očekávat masivní investice do automatizace a robotizace výroby (zejména v průmyslu) a přechod na takovou formu výroby či poskytování služeb, která bude vyžadovat vysoké standardy připojení.

Členové výzkumného týmu:


Jaké možnosti nabízí technologie 5G pro rozvoj Ústeckého kraje? Co lze považovat za největší brzdu výstavby vysokorychlostní komunikační infrastruktury a jak to řešit?

O těchto otázkách budou diskutovat odborníci regionu. Univerzita J. E. Purkyně v úvodu představí hlavní závěry studie Přínos technologie 5G k rozvoji Ústeckého regionu.

Akci můžete sledovat 8. prosince od 14:00.