fse.ujep.cz

COVID-19 aktuální informace pro studenty

Jaká jsou aktuálně platná opatření pro fungování vysokých škol?

Studenti nemají aktuálně povinnost prokazovat bezinfekčnost, tzn. pravidlo OTN (očkování, test či prodělané onemocnění) aktuálně není pro výuku a zkoušky vyžadováno.

Ve vnitřních prostorách vysokých škol platí povinnost používat ochranu dýchacích cest (minimálně respirátor FFP2 nebo nanoroušku), přičemž výjimky mají:

  • studenti při výuce, pokud sedí v lavici nebo jsou jinak usazeni a zároveň v dané místnosti není najednou více než 50 studentů,
  • plně očkovaní akademičtí pracovníci při poskytování vzdělávání,
  • zkoušený a zkoušející při zkoušce, pokud všechny osoby udržují vzdálenost alespoň 1,5 m,
  • zaměstnanci fakulty v době výkonu práce na pracovišti, pokud se nachází v místnosti sami nebo mají odstup od jiných osob minimálně 1,5 m.

Co dělat v případě pozitivního PCR testu na covid-19?

Bezodkladně o této skutečnosti, prosím, informujte studijní oddělení fakulty.

Současně zašlete i soupis předmětů, kterých jste se zúčastnil/a, a to 2 dny před pozitivním testem nebo projevem příznaků onemocnění. Případně zašlete i jména studentů a zaměstnanců FSE UJEP, kteří s vámi byli mimo výuku (např. pobyt na chodbě, konzultace) ve stejném časovém úseku v tzv. rizikovém kontaktu. Za rizikový kontakt se považuje:

  • přímý kontakt (podání ruky, polibek, obejmutí, setkání u jídla atd.),
  • kontakt na dobu delší 15 minut, na vzdálenost kratší než 1,5 m, při kterém ani jedna ze stran nemá náležitou ochranu dýchacích cest, tj. minimálně respirátor FFP2 nebo nanoroušku (při náležité ochraně dýchacích cest se tento kontakt za rizikový nepovažuje).

U předmětů s povinnou docházkou informujte vyučující, že se z důvodu onemocnění a s tím spjaté karantény nemůžete účastnit kontaktní výuky.

Jaký je postup po rizikovém kontaktu s osobou pozitivně testovanou PCR testem?

Plně očkovaní (minimálně 14 dní po ukončení očkování) a osoby, které prodělaly onemocnění (od prvního pozitivního PCR testu neuplynulo více než 180 dní):

  • pokud nepociťují příznaky onemocnění, tak nemusí do karantény ani absolvovat PCR test,
  • pokud pociťují příznaky onemocnění, tak musí absolvovat PCR test.

Neočkovaní jsou povinni nastoupit do karantény, přičemž v tomto případě platí stejný postup jako v případě nemoci (konkrétní opatření stanoví v rámci epidemického šetření a trasování KHS).

Vedení fakulty doporučuje používat ochranu dýchacích cest v prostorách FSE UJEP permanentně, tzn. i při výuce a zkouškách. A zároveň, pokud tomu nebrání nějaké relevantní důvody (např. zdravotní), tak se nechat proti onemocnění covid-19 očkovat.