fse.ujep.cz

3. dubna: Národní den bez spěchu

Naše fakulta se rozhodla připojit k Národnímu dni bez spěchu.

3. dubna 2024 zpomalí jednotlivci, média, kulturní a sportovní instituce, školy i firmy. Symbolicky se přidá i pražský orloj a Národní divadlo.

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.


Národní den bez spěchu navazuje na úspěšný projekt 13 MINUT. Cílem je podnítit veřejnost k zamyšlení se nad nebezpečími, která přináší nepřiměřená rychlost a spěch za volantem. Jde o výzvu všem řidičům, aby zpomalili a přemýšleli o tom, zda skutečně potřebují kvůli spěchu riskovat své zdraví i zdraví ostatních.

„V tento konkrétní den dáváme lidem trochu víc času, aby zpomalili a uvědomili si, že ne všechno je naléhavá situace a že je často lepší být někde o pár minut později než tam nedojet vůbec,“ vysvětluje Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven, která stála za zrodem iniciativy. Ta Česko zpomalila už v loňském roce. „Zájem veřejnosti nás přesvědčil o tom, že má smysl v této aktivitě pokračovat, a proto jsme v letošním roce oslovili i další partnery z řad firem, které tuto myšlenku mohou dále šířit mezi své zaměstnance a zákazníky.“

Stejně jako v loňském roce i letos se hlavním partnerem celé události stala Fotbalová asociace České republiky, která odloží svou hlavní událost během národního fotbalového poháru. V přímém přenosu na ČT Sport bude pozdržen konkrétně výkop semifinále MOL Cupu mezi Opavou a Spartou.

Mediální podporu projektu přislíbila kromě České televize také Evropa 2, Frekvence 1 nebo Bonton, kteří posunou vysílací čas vybraných pořadů.

Zapojí se i kulturní instituce jako divadlo Cirk La Putyka, Aerofilms, JATKA 78 nebo Národní divadlo, které 3. dubna zpozdí své baletní představení s názvem bpm. Hra se zabývá tempem a tlukotem lidského srdce.

Zúčastní se také vysoké školy VŠKK, část VŠE a FSE UJEP. Na zbytečný spěch upozorní v rámci své komunikace také některé firmy, jako např. BMW, MOL, DPD, Rekola, Vodafone, Rohlik.cz nebo Intersnack. Například MOL bude mít v rámci spolupráce na programu speciální akci MOL MOVE, motivující řidiče k bezpečnému zastavení a odpočinku na čerpacích stanicích, aby se vyhnuli nebezpečnému řízení. Připojí se i pojišťovny NN Životní pojišťovna, Allianz a Generali Česká pojišťovna. Projekt podpoří také složky integrovaného záchranného systému včetně Policie ČR.

Iniciativu také symbolicky podpoří pražský orloj na Staroměstském náměstí v Praze. Jedny z nejslavnějších hodin světa se připojí ve středu 3. 4. v 10.00 hodin. Každou celou hodinu se na orloji odehrává procesí apoštolů, tedy postav dvanácti apoštolů objevujících se v okénku. Tento mechanizmus bude symbolicky pozastaven a smrtka odbije 138krát za každý život ztracený loni při rychlé jízdě. Kompletní výčet partnerů bude k dispozici na webových stránkách projektu narodnidenbezspechu.cz.