fse.ujep.cz

Akce a přednášky Sociální kliniky UJEP

Ochrana dětí před násilím
4. 1. 2024 od 13:00 hod.
Mgr. Eva Petrová

Eva Petrová je zástupkyní vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. V oblasti implementace rozhodnutí lidskoprávních orgánů aktuálně usiluje zejména o legislativní ukotvení nepřijatelnosti tělesného trestání dětí a deinstitucionalizaci péče o malé děti. Je předsedkyní vládního Výboru pro práva dítěte a členkou Spolku rodinněprávních a opatrovnických soudců. Přednáší na Justiční akademii a Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Přihlašovací odkaz:  https://1url.cz/Duho3

Taje a úskalí praxe Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí, aneb o osudech dětí v přeshraničních případech
27. 2. 2024 od 13:00 hod.
JUDr. Ing. Zdeněk Kapitán, PhD.

Zdeněk Kapitán se oborově zaměřuje na mezinárodní právo soukromé a obchodní. V letech 2001 až 2003 působil jako právník Kanceláře veřejného ochránce práv. V letech 2003 až 2007 byl asistentem soudkyně Ústavního soudu. Jako vysokoškolský pedagog působil od roku 2001 do roku 2020 na brněnské právnické fakultě a od počátku tohoto svého působení se rovněž věnoval ochraně práv dětí (zejména v rámci právní kliniky). V roce 2009 se stal ředitelem Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí a pro dvě funkční období byl rovněž zvolen předsedou Výboru pro práva dítěte Rady vlády České republiky pro lidská práva.  V oblasti ochrany dětských práv se podílí na vzdělávání soudců, advokátů, sociálních pracovníků a diplomatů, je v ní činný rovněž publikačně a zapojuje se v této problematice na celé řadě meziresortních platforem, například také v rámci Kolegia expertů k výkonu rozsudků Evropského soudu pro ĺidská práva a provádění Evropské úmluvy o lidských právech.

Přihlašovací odkaz:  https://1url.cz/8uhoa


Vaše názory a zapojení jsou pro nás velmi cenné. Pokud byste měli zájem o spolupráci se sociální klinikou, nebo máte nápady, jak bychom mohli společně posunout sociální práci vpřed, můžete vyplnit tento krátký formulář: https://1url.cz/duhoD