fse.ujep.cz

Dopis děkana studujícím v souvislosti s událostmi na FF UK

Vážené studentky, vážení studenti,

tento dopis se mi píše nesmírně těžce. V tuto dobu jsme zvyklí přát si vše dobré a pokojně strávený čas se svými blízkými. Bohužel včerejší události na Filozofické fakultě UK v Praze podstatně změnily pokojný průběh adventu a vystavily nás nárazu v podobě krutého činu vyšinutého jedince. Tato nepochopitelná událost nás všechny hluboce zasáhla.

Jistě a přirozeně se ptáte, jak je zajištěna bezpečnost na fakultě. Je nutné si uvědomit, že bezpečnostní situace se v zásadě nezměnila a je stejná jako například před třemi dny. Čtvrteční útok v Praze byl dílem jedince z vnitřního prostředí školy a nikoliv organizované skupiny, která by plánovala další útoky na veřejné cíle. Tím však nechci snižovat závažnost vašich případných obav. Chci vás ujistit, že vedení fakulty i univerzity situaci berou velice vážně. Rektor univerzity Jaroslav Koutský je ve spojení s ředitelem krajské policie a jsou domluveni, že hned na začátku ledna 2024 budou projednávat další zajištění bezpečnostních otázek v univerzitním prostředí.

Již v tuto chvíli existují bezpečnostní plány pro výjimečné situace, nicméně je nutné si připustit, že na všechny možné scénáře se nelze připravit. Bezpečnostní složky jsou cvičeny na případ útoku na tzv. měkké cíle (tj. místa s koncentrací nechráněných osob). Doporučení odborníků v podobné situaci je krátce a výstižně shrnuto např. v tomto článku: https://medium.seznam.cz/clanek/michael-tajpi-jak-se-zachovat-v-budove-s-aktivnim-strelcem-tri-zakladni-pravidla-36347

Rozumím, že tato tragická událost může vyvolávat různé pocity a myšlenky. Pokud byste se o ně potřebovali a chtěli podělit, jsme připraveni vám naslouchat a poskytnout podporu. V případě potřeby se můžete obrátit na telefonní čísla, která jsou nabízena jako krizová a psychologická pomoc prostřednictvím masmédií.

Univerzita zřídila v prostředí kampusu pietní místo. Lze také přispět na podporu rodin obětí, např. do sbírky Nadačního fondu Univerzity Karlovy, viz adresa: https://nf.cuni.cz/NFN-21.html.

Děkuji všem, kteří se rozhodnou pomoci.

Přeji pokojné prožití vánočních svátků.

Ondřej Moc
děkan fakulty