fse.ujep.cz

Sociální klinika je oficiálně otevřena! Pomůže nejen ohroženým dětem a jejich rodičům

Unikátní projekt Sociální kliniky a laboratoře jsme slavnostně spustili 10. října 2023. Nové výzkumné centrum bude v Ústeckém kraji přinášet konkrétní podporu a řešení pro ohrožené děti a jejich rodiny.

Slavnostní otevření Sociální kliniky UJEP (SocKy) nebylo jen symbolickým gestem. V areálu kampusu UJEP byl připraven celodenní program se třemi kulatými stoly, u nichž se vystřídali nejen odborníci z psychologie či sociologie, ale také sociální pracovníci, soudci či zástupci politické scény.

Mezi hosty nechyběli například náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Kulhánek, senátor Martin Krsek, náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák nebo ústecký radní Karel Karika.

Signatáři zakládací listiny s Mgr. Michaelou Kopalovou (vpravo), která zastoupila první dámu Evu Pavlovou, jež otevření kliniky zaštítila.

Zakládací listinu pak na místě podepsali rektor UJEP doc. RNDr. Jaroslav Koutský, předsedkyně krajského soudu JUDr. Lenka Ceplová, děkan FSE UJEP Mgr. Ondřej Moc a Mgr. Terezie Pemová, předsedkyně spolku NIDAR. „Naším společným cílem je snaha jednat ve prospěch zvlášť zranitelných skupin v sociální a sociálně-právní oblasti, a to i prostřednictvím studujících a vyučujících na FSE UJEP. A vyústěním této spolupráce by mělo být otevření Sociální kliniky,“ uvedl Ondřej Moc.

Prostor SocKy v areálu kampusu.

Sociální klinika UJEP (SocKa) je založena na mezioborové spolupráci a bude sbírat a vyhodnocovat data o ohrožených dětech a na jejich základě připravovat doporučení a konkrétní nástroje pro praxi sociálních pracovníků.