fse.ujep.cz

AI na UJEP

AI a jeho využití je fenoménem posledního roku. Pro lepší přehled vám chceme nabídnout několik možností, kde se dozvědět více a nemuset příliš daleko. Stačí chvíli číst a případně si i něco vyzkoušet. Na UJEP se k AI točíme čelem za dodržení určitých etických pravidel. Níže naleznete odkazy na pravidla využívánítipy na návody a informace o volitelném kurzu, který mohou studenti na naší fakultě absolvovat.

1. Etická pravidla
Etická pravidla zpracovaná skupinou zástupy různých institucí, včetně těch z UJEP naleznete na stránkách Univerzity Karlovy. Mrkněte na rozcestník v menu – jsou tu doporučení pro vyučujícístudujícívýzkumné pracovníky, pro vedení vysokých škol, pro ZŠ a SŠ a najdete tu i členy pracovní skupiny:https://ai.cuni.cz/AI-5.html

2. Tipy a návody
AI Reaktor PřF UJEP – najdete zde několik článků, některé přímo s konkrétními tipy. Např. Jak na Chat GPT, ale i další informace v dalších článcích.

3. Volitelný kurz
Online kurz v českém jazyce (za 3 kredity!), který poskytuje základní informace pro pochopení umělé inteligence a jejího rostoucího významu ve společnosti. Díky němu se v současné AI džungli neztratíte!

POZOR, jak na to… Pro úspěšné ukončení předmětu, za který student obdrží 3 kredity, je zapotřebí:

  1. Úspěšně absolvovat online kurz “Elements of AI” v češtině na https://www.elementsofai.cz/ nebo angličtině na https://course.elementsofai.com
  2. Vyplnit formulář ke kurzu Elements of AI, včetně odkazu na certifikát na: https://forms.gle/uHurbStQtjWuyUu16

Tento předmět si sami studující ve STAGu nezapisují. Teprve po získání certifikátu vyplní výše uvedený dotazník (bod 2). Po kontrole splněných povinností ze strany vyučujícího dr. Tomáše Sivička bude na jeho pokyn studentům předmět zapsán, a to dle potřeby v průběhu akademického roku.

Kurz je zaveden pod kódem KEMA/W1104 a pro kombinované studium pod kódem KEMA/X1104. Mrkněte se na popis kurzu ve STAGu, je za 3 kredity.