fse.ujep.cz

Týden duševního zdraví na Podkrušnohorském gymnáziu s naší účastí

Podkrušnohorské gymnázium v Mostě je naší partnerskou školou již řadu let. Pravidelně mostecké žáky navštěvujeme a oni navštěvují naši fakultu. Řadu z nich pak vítáme i v našich řadách.


V letošním roce organizuje gymnázium Týden duševního zdraví a z portfolia našich přednášek pro SŠ si pro tuto speciální akci vybrali 2:

Psychologie finančního a investičního rozhodování

Jak se vyhnout halucinaci v době čtvrté průmyslové revoluce: Umělá inteligence dobrý sluha, zlý pán?

Obě přednášky se uskuteční 16. října přímo v budově Pokrušnohorského gymnázia v Mostě.

První interaktivní přednáška kolegy Martina Stachoně žáky provede, jak psychologie vstupuje do rozhodování každého z nás. Jak se rozhodujeme v případech každodenních nákupů či investování do akcií a kryptoměn? Kdy se rozhodujeme intuitivně a kdy racionálně? V jakých případech jsou naše intuitivní rozhodnutí vhodná a jak je mohou účastníci trhu zneužívat? Jak nastavit důchodový systém tak, aby i dnešní středoškoláci měli nějaké důchody? Jako bonus se žáci dozví, jak tyto psychologicko-ekonomické principy aplikovat na včasné vstávání, prokrastinaci a dokonce při seznamování.

Druhá, neméně zajímavá přednáška kolegy Jakuba Bintera se zaměří na umělou inteligenci. Ta se stala tématem diskusí a katastrofických scénářů těch, kteří ji rozumí dobře, nebo vůbec. Přednáška se zaměří na několik současně diskutovaných potíží a řešení. Historický kontext a ukázky budou doplněny. Ukázky reálného užití ve studijní praxi a pracovní aplikace budou součástí přednášky. Počítač a telefon budou nezbytné, pokud si posluchači budou chtít vše vyzkoušet na vlastní kůži a klávesnici.

Těšíme se do Mostu!