fse.ujep.cz

Slavnostně jsme otevřeli Aulu Jiřiny Jílkové

Dosud jsme používali název “Modrá aula” nebo “Aula VIKS”. Od 21. června 2023 nese největší aula naší fakulty hrdý název AULA JIŘINY JÍLKOVÉ.

Slavnostním přejmenováním auly jsme uctili památku profesorky Jiřiny Jílkové, která byla nedílnou součástí naší fakulty i univerzity a velkou měrou se zasloužila o její rozvoj.

Součástí slavnostní akce bylo i odhalení plakety, která je umístěna před aulou a bude tak trvale připomínat osobnost paní profesorky Jiřiny Jílkové.

Paní profesorka uměla fakulty propojovat. A k propojení došlo i v případě výroby této plakety, na které jsme spolupracovali s Fakultou umění a designu UJEP, s MgA. Jiřím Bartošem, zástupcem vedoucího Katedry designu FUD.
Rytecké práce provedla Pavlína Čambalová, sklářská výtvarnice.



Velikou poctou pro nás je, že se tohoto slavnostního aktu zúčastnil i manžel paní profesorky, profesor Josef Jílek, a syn Petr. Jménem celé rodiny vyjádřil profesor Josef Jílek vděčnost za tuto netradiční formu vzpomínky.

Proslovy rektora UJEP, doc. Jaroslava Koutského, a proděkanky pro vědu a doktorská studia FSE, doc. Lenky Slavíkové, se pak nesly ve znamení osobních i pracovních vzpomínek na paní profesorku, na její působení na fakultě i univerzitě, ale i na její vliv a vedení, které měli tu čest poznat mnozí naši kolegové.

“Spolupracovali jsme přes 20 let. Vzpomínám si na začátky, kdy si mě a spousty dalších kolegů vytáhla z výuky předmětu bakalářského studia a dala nám šanci ve svém institutu. V tom spočívalo zavalení prací, ale kdo vytrval a nevzdal to, tak ho to velice posunulo…” (doc. Lenka Slavíková)

“Já bych chtěla zdůraznit velkorysost Jiřiny, protože ona do svých plánů dokázala zahrnout chemiky, fyziky, přírodovědce, fakultu životního prostředí, dokázala úkolovat všechny. To ale mělo velký smysl a všem to pomohlo. Chtěla bych poděkovat za nás, co nejsme ekonomové. My jsme ji také vděční.” (prof. Pavla Čapková, PřF UJEP)

Paní profesorko, děkujeme Vám.


Prof. Ing. Jiřina Jílková, CSc.

13. 2. 1958 – 21. 6. 2022





Významná česká představitelka veřejné a environmentální ekonomie, která se rozhodujícím způsobem zasadila o rozvoj doktorských studií a rozvoj oblasti regulace, veřejné a behaviorální ekonomie na FSE UJEP.