fse.ujep.cz

Efektivní výuka matematiky za pomoci eye-trackingu

V rámci mezifakultní spolupráce, tentokrát s Pedagogickou fakultou UJEP, proběhlo v našich behaviorálních laboratořích testování efektivní výuky matematiky pro děti 5. tříd a budoucí učitele 1. stupně základních škol.

Konkrétně se jednalo o testování v rámci projektu Eye-tracking jako nástroj ke studiu metakognitivních procesů v matematice.

Měření probíhalo pomocí technologie eye-trackingu za využití senzorů, které umožňují sledovat pohyby zornic a očí na obrazovce počítače pomocí infračerveného světla, a díky tomu také určit, jaké informace ovlivňují naše chování a rozhodování. Každý přístroj je vybaven dvěma kamerami pro sledování pohybu očí, a tudíž může být měřeno každé oko zvlášť.

Laboratoře behaviorálních studií (LABS) jsou vybaveny čtyřmi statickými eye-trackery s frekvencí 60Hz umístěných na monitoru počítače. Eye-trackery jsou senzory, které umožňují sledovat pohyby zornic a očí na obrazovce počítače pomocí infračerveného světla, a díky tomu také určit, jaké informace ovlivňují naše chování a rozhodování. Každý přístroj je vybaven dvěma kamerami pro sledování pohybu očí, a tudíž může být měřeno každé oko zvlášť.

Více informací na labs.regbes.eu.