fse.ujep.cz

Ekologické a konvenční zemědělství součástí projektu naší fakulty

V pondělí 9. ledna 2023 proběhlo úvodní projektové setkání vědeckého projektu HODEZ – Hodnocení ekologického a konvenčního zemědělství z pohledu jejich dopadů na ekosystémové služby pro podporu strategických a rozhodovacích procesů (QK23020044) financovaného Národní agenturou pro zemědělský výzkum při Ministerstvu zemědělství.

Úvodní jednání proběhlo 9.1.2023 v prostorách VŠ klubu FSE UJEP.

Projekt bude řešen mezi roky 2023-2025 a jeho cílem je porovnat vliv konvenčního a ekologického zemědělství na poskytování ekosystémových služeb, resp. zhodnotit společenské přínosy ekologického zemědělství a následně formulovat argumenty pro úpravu nastavení podpory ekologického zemědělství v ČR,“ uvádí Ing. Jiří Louda, Ph.D., hlavní řešitel projektu.

Projekt bude řešit multidisciplinární tým z 5 institucí. Vedle odborníků z IEEP FSE a Fakulty životního prostředí (UJEP) je do projektu zapojen Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. , Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i a Bioinstitut, o.p.s.

Od projektu je ze strany poskytovatele velké očekávání, protože problematika ekologického zemědělství a jeho vlivu ekosystémové služby dosud nebyla v českých podmínkách komplexně řešena. Jsme proto velmi rádi, že se nám podařilo zorganizovat úvodní projektové setkání takto brzo a že se ho účastnil téměř kompletní řešitelský tým ze všech institucí, přestože je leden tradičně hektické období naplněné sepisováním monitorovacích a závěrečných zpráv k jiným projektům,“ dodává Louda.