fse.ujep.cz

Publikace doc. Rybáčka získala prozatím nejlepší hodnocení pro naši fakultu

Odborná publikace doc. Ing. Václava Rybáčka, Ph.D s názvem The Size of Government: Measurement, Methodology and Official Statistics dosáhla v rámci hodnocení v Modulu 1 podle Metodiky 2017+ skvělého výsledku, když získala známku 2 (celkový popis hodnocení viz níže).

Jak hodnotil garant panelu, tento výstup je vynikající v mezinárodním srovnání, dosahuje originálních výsledků a posunuje obecné poznání fenoménu, který kombinuje politologické, sociologické a ekonomické přístupy, což ještě zvětšuje potenciální dopad výsledku.

Originalita knihy spočívá v propojení poznatků z oblasti statistiky, ekonomie, empirického ekonomického výzkumu v oblasti měření velikost sektoru vládních institucí, reflektuje však též poznatky z veřejných financí, účetnictví i práva. Syntézou poznatků z uvedených oblastí a s využitím veřejně dostupných dat kniha současně nabízí jedinečné alternativní ukazatele hospodaření a zadlužení vládních institucí.

Kniha vychází z širokých expertních a zkušeností znalostí autora. Se znalostí diskuse v posledních letech tak kniha předpovídá další pravděpodobný vývoj statistických metod. Alternativní ukazatele nabízené v knize tak představují pravděpodobné gravitační centrum současného vývoje metodiky a výsledných kvantifikací.

Informace ke stupnici hodnocení:

Kvalitativní stupnice pro I. kategorii. Kritérium hodnocení – přínos k poznání (zejména pro výsledky základního výzkumu):

(1) Výsledek, který je z  hlediska originality, významu a obtížnosti získání na špičkové světové úrovni (world -leading).

(2) Výsledek, který je z  hlediska originality, významu a obtížnosti získání na vynikající mezinárodní úrovni, ale nedosahuje nejvyšší úrovně excelence (excellent). 19 Škála včetně souvisejících komentářů převzata z dokumentu OECD Fields of Research and Development (FRASCATI manuál 2015), podpůrně WoS Categories, resp. Fields and Subfields. In: Základní principy Hodnocení výzkumné a odborné činnosti pracovišť AV ČR za léta 2010–2014. Praha: Akademie věd ČR, 2015. 20 „Špičková světová úroveň“ znamená absolutní standard kvality v každé oblasti i podoblasti.

(3) Výsledek, který je z  hlediska originality, významu a obtížnosti získání mezinárodně uznávaný.

(4) Výsledek, který je z  hlediska originality, významu a obtížnosti získání národně uznatelný.

(5) Výsledek, který nesplňuje standard národně uznatelné práce.

Výstupy z hodnocení v Modulu 1 podle Metodiky 2017+

Hodnocení v pátém roce fungování Metodiky 2017 je realizováno v souladu s Metodikou 2017+ a M17+ Příručkou. Rada pro výzkum, vývoj a inovace na svém 381. zasedání schválila výstupy z hodnocení Modulu 1 – Hodnocení vybraných výsledků. Jedná se o oborové zprávy a zprávy pro VO z hodnocení vybraných výsledků odbornými panely s využitím externího peer review.

Výstupy z Modulu 1 naleznete na odkazu: https://hodnoceni.rvvi.cz/hodnoceni2021/nebiblio

Kniha se jmenuje: The Size of Government: Measurement, Methodology and Official Statistics, vydaná v roce 2020.