fse.ujep.cz

Finišujeme akční plán k chytré péči

Dne 6. září 2022 proběhlo další setkání regionálních aktérů pod vedením UJEP.

V rámci seminářů projektu D-CARE jsme diskutovali opatření z předešlých workshopů a finišovali návrh regionálního akčního plánu k Nadnárodní strategii pro rozvoj a implementaci modelů služeb inteligentní péče o seniory.

Regionální akční plán je svým zaměřením spíše úžeji zacílen na tvorbu podmínek pro digitalizaci a zavádění inovací v sociálních a zdravotních službách (chytrá péče), z hlediska závaznosti má charakter doporučení od regionálních aktérů a měl by napomáhat naplňovat opatření v rámci Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Ústeckého kraje a komunitních plánů.

Tematické vymezení (pilíře) jsou společně definovány k nadregionální strategii k rozvoji chytré péče napříč 8 různými zeměmi podílející se na realizaci projektu D-Care (Interreg Danube).



Regionální aktéři mají i nadále možnost se na tvorbě regionálního akčního plánu podílet, a to formou připomínek do 16.9.2022. Pracovní verze dokumentů jsou dostupné ZDE.

Program semináře obohatili Vojtěch Jíra (DEX-IC), který představil projekt Inovace v domácí péči HoCare, zaměřený na podporu poskytování inovativních řešení domácí péče od DEX-IC a Yvonne Prinzellner (Johanniter, Rakousko) projekt WAALTeR, který realizovalo město Vídeň s cílem zkoumat, testovat a propojovat různé technologie (zaměŕené např. na prevenci, sledování zdraví, sociální interakci, bezpečnost). Používání těchto technologií by mělo být užitečným a smysluplným způsobem začleněno do každodenního života a přispět tak ke zvýšení kvality života.

Semináře proběhly v prostorách ICUK a v rámci projektu D-CARE, na kterém se podílí za ČR UJEP, Dobrovolnické centrum z.s., MAS Brdy-Vltava, města Lovosice a Tisá.

Více informací k projektu najdete zde:

Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA, ENI)
Project ID: DTP656