fse.ujep.cz

První exkurze s Vodou ve městě je za námi!

Publikace Voda ve městě, kterou mají coby spoluautoři na svědomí Jan Macháč a Marek Hekrle, jde opravdu na dračku. Vzhledem k tomu, že se po jejím prvním vydání jenom zaprášilo, zrodil se ve spolupráci s ČVUT UCEEB nápad na uspořádání kampaně na HITHIT.CZ.

A jak to dopadlo? Na další vydání knihy přispělo více než dvě stě lidí! Nová Voda ve městě tak nejenom že půjde znovu do tiskárny, ale bude dokonce i v knihkupectví! 

Součástí kampaně na HITHIT.CZ bylo i několik odměn. V rámci jedné z nich Jan Macháč a Marek Hekrle ve spolupráci s Město Žďár nad Sázavou uspořádali exkurzi, kde bylo ukázáno, jak lze s dešťovou vodou hospodařit v konkrétním českém městě.

Město Žďár nad Sázavou totiž dlouhodobě patří mezi města, která dešťovou vodu zachytávají, vsakují i využívají k tomu, aby fungovala a vypadala lépe.

A my zase víme, že nejlepší inspirace je vidět věci fungovat naživo a učit se z úspěchů i nedokonalostí, které k pilotním projektům patří! V rámci exkurze jsme proto zájemcům ukázali nový park, výsadby stromů v centrální části města i různé typy zelených střech.

Diskuse o vodě plynula i u projektu využívání dešťovky ke splachování v budově mateřské školy. Vodu jsme pozorovali také v sudech, kam je svedena proto, aby mohla být využívána pro zalévání městské zeleně. Dojmů, zkušeností a kontaktů bylo tolik, že jsme o dešťové vodě mluvili ještě i doma u večeře. A máme v plánu se do tématu ponořit ještě více. Budeme proto o dešťové vodě mluvit i v dalších odměnách navazujících na HITHIT i právě chystaném rozšířeném vydání publikace Voda ve městě.  

V rámci návštěvy Žďáru také došla řeč na naše další výzkumné aktivity, které se zabývají komunitními zahradami. S panem starostou kolegové mluvili i o projektu s názvem Obce mluví o vodě, které na FSE řeší kolegové pod vedením Lucie Povolná.