fse.ujep.cz

Zemřela prof. Jiřina Jílková




S velkou lítostí oznamujeme, že dne 21. června 2022 opustila svou velkou akademickou rodinu ekonomka, prof. Ing. Jiřina Jílková, CSc.

Do této rodiny jsme měli tu čest řadu let patřit i my, stejně jako řada dalších kolegů v různých fázích vědecké kariéry z FSE UJEP a jiných univerzit, resp. IREAS a dalších výzkumných pracovišť v ČR a Evropě. Celou řadu z nás si osvojila, nasměrovala a podpořila ve významných momentech pracovního i osobního života. Uměla nás motivovat, zajímavými způsoby propojovat a v klíčovém momentě také vyslat směrem k větší samostatnosti. A my jí za to nepřestaneme být vděční.

Bylo těžké zasloužit si její respekt. Pokud ho však člověk získal, mohl být si jistý její kontinuální podporou a do určité míry i ochranou. To nám dávalo sílu pouštět se na tenký led a v konečném důsledku vedlo k lepším výsledkům a posilování celého týmu. 

Jak napsal Svatopluk Čech v básni Dosti nás: “Malý ten, kdo má jen malý cíl“. Kdo Jiřinu znal, ví, že to nebyl její případ. Její život byl dlážděný velkými cíli, kterými mnoha z nás ukazovala cestu, jakkoli bylo někdy obtížné se po této cestě vydat. Vždy to však byla cesta kupředu, cesta za něčím novým, neokoukaným, často kontroverzním, ale vždy vpřed. Přešlapování na místě, absence vize, či dokonce zpátečnictví Jiřinu rozčilovalo. 

Jiřina měla až nepříjemně často pravdu. Byla vizionářka a měla výborný odhad stran lidí, jejich vlastností a limitů. Její slova, jakkoli nepravděpodobná se zdála a jakkoli vše zprvu svědčilo proti nim, se dříve či později naplnila. Nikdy ale neměla potřebu zdůraznit „Já jsem to říkala“, i když by si to lidé kolem ní často zasloužili. 

Jiřina nezemřela v nemocnici. Nemocnice a lékaře neměla ráda, obloukem se jim vyhýbala. Zemřela náhle v průběhu služební cesty v Rakousku během toho, co celý život nadšeně dělala – během výchovy nové generace mladých, mezinárodně úspěšných lidí, z nichž řada dnes patří mezi významné osobnosti vědeckého a společenského života. 

Jiřino, budeš nám všem moc chybět!

Za celou Fakultu sociálně ekonomickou UJEP
Jan Slavík, Lenka Slavíková a Jan Macháč