fse.ujep.cz

NEJLEPŠÍ STUDENTI ZABÝVAJÍCÍ SE OCHRANOU PŘÍRODY V ČESKU!

Třetí ročník soutěže Czech Envi Thesis, který vybírá největší talenty zabývající se ochranou životního prostředí ze společenskovědního pohledu, má za sebou letošní finále.
Na něm vědeckou radu nejvíce oslovila absolventka Univerzity Karlovy Šárka Stříbrská.

Šárka Stříbrská si titul vítězky vybojovala v konkurenci téměř třech desítek dalších studentů a studentek napříč různými vysokými školami u nás.
Uspěla i díky originálnímu zaměření své soutěžní práce. Ta se zabývala dobrovolnou bezdětností jakožto specifickou individuální strategií k řešení klimatické krize. Práce vznikla na základě rozhovorů s 12 lidmi různých národností, kteří se pro dobrovolnou bezdětnost rozhodli.

V těsném závěsu za vítězkou obsadil druhé místo absolvent Univerzity Karlovy v Praze Adam Cepník, na třetím místě se umístila Martina Maslejová z České zemědělské univerzity v Praze. Adam se zabýval emisní náročností jednotlivých způsobů dopravy od té lodní až po tu leteckou, Martina pak ochranou chráněných živočichů pomocí trasování nelegálního obchodu s nimi na sociální síti.

Mezi pět nejlepších prací letošního roku se dále zařadila i práce Zuzany Štorkové z naší FSE UJEP o komunitních zahradách a práce Terezy Válkové z Masarykovy univerzity v Brně o vnímání přírody u nevidomých.

Díky hlavním partnerům soutěže, společnostem Vodafone, Metrostav, a. s., a Nadačnímu fondu Severočeská voda si vítězové odnesli finanční odměny, ale také získali možnost absolvovat školení s mediálním a komunikačním expertem Davidem Vaníčkem. Ukázat svoje témata světu budou moci finalisté také prostřednictvím reportáže Českého rozhlasu a tematických podcastů. 

Finále, které muselo být přesunuto do online prostředí, proběhlo dne 4. prosince 2021.

Všechny finálové práce spolu s medailonky finalistů a informacemi o dalším ročníku jsou dostupné na webu www.czechenvithesis.cz.